Nutriversum Iso Pro protein neutral 1kg
Izolat proteina surutke, neutralni ukus, 1kg
- EU
- Lama doo
- 1kg
- prah
- zip kesa
- protein surutke
- za sportiste
ISO Pro predstavlja izolat proteina surutke koja naše mišiće snabdeva neophodnim aminokiselinama i aminokiselinama razgranatog lanca BCAA (L-leucin, L-izoleucin, L-valin). Osim izolata, ovaj proizvod u manjoj meri sadrži i mešavinu koncentrata i hidrolizata proteina surutke. Proizvod ne sadrži šećer i trans masti.
Proteini mleka su jedna od najvažnijih komponenti mleka posmatrano sa nutritivnog aspekta. Proteine mleka čine dve velike grupe: kazeini i proteini surutke. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina u kravljem mleku, a preostalih oko 20% su proteini surutke. Dobijaju se kao sporedni produkti u procesu proizvodnje sira. Osim proteina, neobrađena surutka u sebi sadrži i masti, laktozu i ostale supstance. Sirova surutka dalje se obrađuje da bi se dobio koncentrat, izolat ili hidrolizat surutke koji je bogat proteinima.
Osnovna razlika između ovih oblika je tehnološki metod obrade i stepen čistoće prema sadržaju laktoze, masti i masnih kiselina. Za razliku od proteina iz drugih izvora, poput jaja, soje, kazeina (tzv. sporoapsorbujući proteini), proteini surutke brzo se vare i apsorbuju. Pored toga poseduju i dobre karakteristike pri mešanju sa drugom hranom i spadaju u grupu visokokvalitetnih i vrlo cenjenih proteina. Proteini surutke sastoje se od biološki visokovrednih proteina i proteina koji imaju različite frakcije. Karakteriše ih visoki sadržaj esencijalnih i neensencijalnih aminokiselina. Izolati proteina surutke sadrže minimalne količine masti i laktoze.
Nakon intenzivnih treninga, našim mišićima potreban je unos hranljivih sastojaka za brz rast i oporavak. S obzirom da su izolati visoko rafinisan izvor proteina, maksimalno prečišćen od masti, ugljenih hidrata i šećera, to ih čini brzo dostupnim izvorom proteina i idealnim rešenjem za brz i lak unos nutrijenata. Izolat proteina surutke predstavlja idealan izvor proteina i za osobe netolerantne na laktozu, a zbog svog veoma niskog sadržaja ugljenih hidrata i masti, sjajan je dodatak dijetama za mršavljenje i postizanje čiste mišićne mase.
Proteini surutke deluju antimikrobno i imunomodulatomo, a mogu imati i antioksidativni efekat.
Pored toga što se lako vare i bezbedni su za upotrebu, proteini surutke se ne preporučuju osobama preosetljivim na proteine mleka, kao i osobama sa oboljenjima jetre i bubrega. Kod preosetljivih osoba postoji mogućnost javljanja čak i ozbiljnih simptoma alergijske reakcije. Ukoliko se koriste nepravilno i u neprilagođeno velikim dozama, kao i u predugom vremenskom periodu, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru.
Jednu dozirnu mericu proizvoda (25 g) pomešati sa 250 ml hladne vode ili obranog mleka da biste pripremili proteinski šejk. U danima treninga, konzumirati 1 porciju proteinskog obroka dnevno 30 min. nakon treninga, u danima bez treninga konzumirati jednu porciju ujutro.
Prosečne nutritivne vrednosti na 100g: | |
Energetska vrednost | 386 kcal / 1635 kJ |
Masti | 2,5 g |
od kojih zasićene | 0 g |
Ugljeni hidrati | 2 g |
od kojih šećeri | 0,2 g |
Proteini | 88 g |
So | 0,2 g |