Fattorie Umbre Umak od vrganja 180g
- EU
- Mauros doo
- 180g
- sos-umak
- staklena teglica
- posno
Umak od vrganja je odličan dodatak pastama, jelima od mesa, krem čorbama ili samo kao namaz na tostu ili brusketima.
Ideja za pripremu: Rižoto sa sosom od vrganja
300 g pirinča
1 tegla sosa od vrganja
200 g svežih ili sušenih vrganja (ili druge pečurke po želji)
1 srednji luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, mleveno
1 šolja belog vina
4 šolje čorbe od povrća ili piletine
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike putera
1/2 šolje rendanog Parmigiano-Reggiano sira (ili drugi po želji)
So i crni biber
Svež peršun, seckani (opciono)
Ako koristite sveže vrganje, dobro ih očistite, uklonite svu prljavštinu i izrežite na tanke komade. Ako koristite sušene vrganje, rehidrirajte ih prema uputstvima na pakovanju, a zatim ih isecite na male komade.
U velikom tiganju ili loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni i mleveni beli luk, pa dinstajte dok ne postanu providni.
Dodajte vrganje i kuvajte nekoliko minuta dok ne počnu da puštaju tečnost i omekšaju.
Dodajte pirinač i pržite ga nekoliko minuta uz stalno mešanje.
Sipajte belo vino u šerpu i mešajte dok se vino ne upije.
Počnite da dodajete čorbu od povrća ili pilećeg mesa, jednu kutlaču, neprestano mešajući i pustite da se tečnost upije pre nego što dodate još. Nastavite sa ovim procesom dok se pirinač ne skuva, što će trajati oko 18-20 minuta.
U rižoto umešajte gotov sos od vrganja i dobro promešajte.
Skinite šerpu sa vatre i dodajte puter i rendani sir. Mešajte dok ne dostigne kremastu konzistenciju.
Probajte i dodajte so i biber po želji.
Poslužite rižoto od vrganja sa posipanjem seckanog svežeg peršuna kao ukras (po želji).
Ovaj rižoto od vrganja sa sosom od vrganja je bogato i ukusno jelo koje ističe ukus pečuraka.
Prijatno!
Vrganji 72% (Boletus edulis i pečurke iz istog roda), ekstra devičansko maslinovo ulje, kuhinjska so, prirodna aroma, beli luk, regulator kiselosti (mlečna kiselina), biber. U proizvodu se mogu naći mleko, jezgrasto voće i kikiriki u tragovima.
Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100g
|
|
Energetska vrednost |
966 kJ (234 kcal) |
Masti |
23,0 g |
od kojih zasićene masne kiseline |
3,7 g |
Ugljeni hidrati |
2,4 g |
od kojih šećeri |
0,2 g |
Vlakna |
2,5 g |
Proteini |
3,2 g |
So |
1,5 g |