Fattorie Umbre Umak od artičoka 180g
Umak od artičoka, bosiljka i sira, 180g
- EU
- Mauros doo
- 180g
- sos-umak
- staklena teglica
Artičoke se tradicionalno koriste u italijanskoj kuhinji za mnoga jela, a dodaju se i na picu. Umak od artičoka je odličan dodatak za mnoga jela, pastu, sendviče, bruskete.
Ideja za pripremu: Rižoto od artičoka
Potrebni sastojci za 4 osobe:
Pirinač oblog zrna za rižoto, oko 300g
Umak od artičoka 180g
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Puter 50g
Rendani parmezan 30-100g
Crni luk 70g
Kocka od povrća rastvorena u 1L vode
Belo vino 500ml
So
Biber
Sitno iseckajte crni luk. Rastopite polovinu putera na tihoj vatri i dodajte seckani luk. Prodinstajte luk dok potpuno ne omekša i nakon toga ga ostavite sa strane.
Sipajte maslinovo ulje u duboki tiganj / wok (dovoljno dubok da u njega sipate tečnost za kuvanje rižota, najbolje sa neprianjajućom oblogom), tako da prerije dno posude. U tiganj sipajte i pirinač i tostirajte ga polagano nekoliko minuta, mešajući stalno da sva zrna budu ravnomerno zapečena.
U tiganj ulijte 500ml belog vina sa sobne temperature i kada vino proključa nakon nekoliko trenutaka dolijte litar vode i kocku od povrća.
U tiganj dodajte i luk koji ste ranije pripremili i nastavite da kuvate na srednjoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući. Pred kraj kuvanja probajte i procenite koliko je soli potrebno dodati, uzimajući u obzir da ćete dodati umak od artičoka i parmezan. Svakako ga na kraju možete dosoliti.
Pošto je pirinač kuvan i ima željenu gustinu za rižoto, posudu sklonite sa vatre, dodajte preostali komad putera, Fattorie Umbre umak od artičoka, parmezan i mleveni crni biber po ukusu i mešajte snažno dok se puter ne rastopi i svi sastojci povežu.
Rižoto je gotov! Možete ga ostaviti još par minuta da odstoji i promešati ga par puta, nakon čega ga možete poslužiti.
Prijatno!
Artičoke 68%, suncokretovo ulje, ekstra devičansko maslinovo ulje, bosiljak, indijski orah, sir (kravlje mleko, kuhinjska so, sirilo), kuhinjska so, šećer, pirinčani skrob, beli luk, regulator kiselosti (limunska kiselina). U proizvodu se mogu naći jezgrasto voće i kikiriki u tragovima.
Prosečne hranljive vrednosti izražene na 100g
|
|
Energetska vrednost |
948 kJ (230 kcal) |
Masti |
22,0 g |
od kojih zasićene masne kiseline |
2,9 g |
Ugljeni hidrati |
3,0 g |
od kojih šećeri |
2,5 g |
Vlakna |
3,8 g |
Proteini |
3,1 g |
So |
0,8 g |