DTC Sirovo kakao zrno organsko 100g

Organsko sirovo kakao zrno, lomljeno, 100g

Šifra
126862
Raspoloživost za isporuku: 3-5 radnih dana
Dostava se vrši na teritoriji Srbije, po ceni od 349 rsd po kupovini, kliknite za više informacija
  • EU
  • 100g
  • zrno
  • kesa
  • organsko
  • kakao
Cena 330,00rsd Redovna cena 370,00rsd
(Ušteda: 40,00 rsd)
-11%
Popust važi do isteka zaliha
(U cenu je uračunat PDV)
  • Kupi 2 x 320,00rsd i uštedi 3%
+
Dostava za: 3-5 radnih dana
Opis

Održavanje funkcije mišića i nerava

Kakao zrno je jedan od najboljih prirodnih izvora magnezijuma. Magnezijum je mineral potreban za više od 300 biohemijskih reakcija u našim telima, a kakao nibs sadrži oko 250 miligrama na 100 grama. On je ključ u funkciji mišića i nerava, čime se održava srčani ritam. Zahvaljujući visokom sadržaju magnezijuma, zajedno sa efektima epikatehina, kakao poboljšava mišićnu strukturu i poboljšava funkciju nerava.

Kakao je hrana za mozak

Studija koju su vodili istraživači na Univerzitetu Northumbria u Engleskoj ispitali su efekte konzumiranja kakaa na kognitivnu aktivnost. Osobe koje su konzumirale kakao pre obavljanja matematičkih zadataka završili su ih brže i preciznije od kontrolne grupe koja nije konzumirala kakao. Vodeći profesor studije sugerisao je da visoki sadržaji polifenola u kakau mogu sprečiti opadanje kognitivne funkcije. Zaključak je bio da je kakao pametna užina pred testove i ispite!

Štiti od srčanih bolesti

Flavanoli su anti-inflamatorna i antioksidativna grupa koja se nalazi u kakao zrnu. Studije pokazuju da mogu zaštititi od kardiovaskularnih bolesti, smanjiti rizik od moždanog udara i pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi. Kakao sadrži preko 700 jedinjenja, a kompleksni antioksidanti koji se nalaze u njemu poznati su kao polifenoli i pomažu u smanjenju ''lošeg holesterola'' i sprečavaju očvršćavanje arterija.

Studije sa univerziteta širom Sjedinjenih Država pokazale su da konzumiranje neprerađenog kakaa može podržati kardiovaskularni sistem i smanjiti krvni pritisak.

Stabilizacija šećera u krvi

Flavonoli koji su prisutni u organskom sirovom kakau mogu igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od dijabetesa. Istraživači na Univerzitetu Tufts i na Univerzitetu L’Akuilla otkrili su da kakao bogat flavonolom reguliše nivo glukoze u krvi i povećava funkciju ćelija koje proizvode insulin.

Poboljšava raspoloženje

Kakao sadrži sredstvo za poboljšanje raspoloženja, anandamid – poznat kao blažen molekul, koji stvara osećaj euforije. Još jedno jedinjenje za poboljšanje raspoloženja pronađeno u kakao je PEA ili fenetilamin, što pokreće oslobađanje endorfina i prijatnih neurohemija. Nešto slično neurohemikalijama koje se oslobađaju prirodno kada se zaljubljujemo i tokom seksualne aktivnosti. (Jedina druga hrana na zemlji koja sadrži PEA je plavo-zelena alga.) Pored toga, ove hemikalije poboljšavaju libido, što je verovatno i dovelo do toga da čokolada bude toliko popularna kao poklon za dan zaljubljenih. Kod žena za vreme PMS-a, nivo serotonina drastično opada, i dokazano je da kakao može da pomogne u ovim situacijama jer povećava moždane nivoe serotonina i vraća osećaj blagostanja.

Promoviše opšte zdravlje

Istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane bogatom flavonoidom, kao što je organski kakao u prahu, može smanjiti rizik za kardiovaskularne bolesti, kancer i neke hronične bolesti. Studija koju su vodili istraživači Harvardove medicinske škole razmatrali su uticaj potrošnje kakaa na ljude koji žive na ostrvu Kuna, koji su konzumirali kakao kao deo svoje redovne ishrane. Otkrili su da su ljudi iz Kune imali znatno nižu incidencu kardiovaskularnih bolesti i raka nego ljudi koji žive na kopnu koji nisu konzumirali sirovi kakao.

Pomaže u sprečavanju prevremenog starenja

Polifenolni antioksidanti koji se nalaze u kakao zrnu su u istoj grupi antioksidanata kao što su zeleni čaj i crveno vino. Ovi anthocianini (pronađeni u tamno obojenim plodovima) i katehini (pronađeni u zelenom čaju) štite naše ćelije od prevremene oksidacije ili uništenja i mogu nam pomoći da se duže osećamo vitalno i izgledamo mlado. Mineralno bogat, kakao energizuje telo bez previše stimulisanja nervnog sistema, dajući vam neverovatnu dugotrajnu energiju!

Poboljšava metabolizam

Ako ne unosite dovoljno antioksidanata u vašoj ishrani, to može imati opasne dugoročne zdravstvene posledice. Švajcarska studija pokazala je da je za manje od dve nedelje kakao smanjio kortizol, hormon stresa, poboljšao metabolizam i čak poboljšao mikrobnu aktivnost creva.

Pomaže u sprečavanju opekotina od sunca

Nedavna studija londonskih naučnika otkrila je da su učesnici koji su konzumiralii 20 grama dnevno sirovog kakaa, 12 nedelja, bili u stanju da ostanu na suncu, bez opekotina, dva puta duže od onih koji nisu konzumirali.

Pomaže kod dijareje

Kakao zrno je kroz istoriju korišćeno kao tretman za dijareju zbog polifenola, koji inhibiraju određene crevne sekrecije. Studija sprovedena na Šangajskom univerzitetu tradicionalne kineske medicine, ispitala je efekat u flavonoidnih jedinjenja prisutnih u kakau i molekularno blisko povezanim jedinjenjima, i dalo je rezultat u mogućoj prevenciji nastanka tečnosti u tankom crevu koja je povezana sa dijarejom.

Upotreba

Preporučeni dnevni unos je 1-2 supene kašike. Može se dodati u smutije, granolu, musli, keks... Zbog kofeina i teobromina preporučuje se umerena upotreba kakaa, posebno u večernjim satima.

Uvoznik
Dimitri Trade doo
Napišite vaše iskustvo i unesite ocenu proizvoda
Ocenjujete proizvod:Sirovo kakao zrno organsko 100g
Vaša ocena