DTC Organski eritritol 100g
- EU
- 100g
- prah
- kesica
- organsko
Zdravstveni benefiti organskog eritritola:
• glikemijski indeks eritritola je nula. Ljudi koji se bore s dijabetesom su primorani da traže alternative raznim namirnicama s najnižim glikemijskim indeksom, pa je eritritol idealan za
osobe koje pate od ove bolesti.
• ne povećava nivo triglicerida i holesterola u krvi
• usporava proces starenja. Eritritol ima sposobnost uklanjanja slobodnih radikala koji uništavaju zdrave ćelije. Budući da sadrži antioksidanse, njegova upotreba usporava proces
starenja i jača imunološki sistem.
• Osobe koji su na anti-kandida načinu ishrane, zdravoj ishrani ili na dijeti (keto, paleo) obično ograničavaju ili izbacuju šećer iz upotrebe, ali zahvaljujući eritritolu ne moraju se oprostiti od svog omiljenog slatkog ukusa. Zbog niskog kalorijskog sadržaja (sadrži kalorije samo u tragovima) ovaj se proizvod može konzumirati bez straha od dodatnih kilograma, ali
to bi, naravno, trebalo biti učinjeno u umerenim količinama.
• ne uzrokuje nadutost ili crevne probleme. Nema nikakvih laksativnih efekata, što ga čini bitno različitim u odnosu na druge zaslađivače. Glavni razlog za to je da se više od 90% eritritola apsorbuje pre ulaska u debelo crevo.
• štiti od infekcije i ne hrani loše bakterije u našem organizmu
• ne uzrokuje zavisnost za razliku od tradicionalnog šećera
Eritritol je poliol ili šećerni alkohol prirodnog porekla. Otkrio ga je britanski hemičar Dzon Stenhaus 1848. godine. Ime eritritola možda zvuči hemijski, ali je potpuno prirodna zamena za
šećer. Ne sadrži ni alkohol ni šećer. Eritritol je iz prirode izolovana zamena za šećer koja je po izgledu i ukusu vrlo slična šećeru (30% manje sladak od šećera). Nalazi se u raznim namirnicama kao što su kruške, lubenice, kukuruz, gljive i grožđe. Takođe, nalazi se i u nekim fermentisanim jelima i pićima poput piva, sira, sakea, sojinog sosa i vina. Na industrijkom nivou se proizvodi iz glukoze fermentacijom pomoću kvasca (Moniliella pollinis). Dobra je alternativa za šećer jer ne dodaje kalorijsku vrednost hrani. Nema nikakvih laksativnih efekata, što ga čini bitno različitim u odnosu na druge zaslađivače. Naime, u telu se većina eritritola apsorbuje u krvotok u tankom crevu. Veći deo unetog eritritola (do 90 odsto) izlučuje se nepromenjen kroz urin u roku od 24 sata. Svega 10 odsto unetog eritritola odlazi u debelo crevo, a odatle se izmetom izbacuje. Termostabilan je, odnosno ne gubi slatkoću ni do 160°C, što znači da je pogodan za pripremu raznih
poslastica. U prehrambenoj industriji koristi se decenijama za zaslađivanje bombona, čokolada, žvaka, pekmeza, voćnih jogurta, šejkova i raznih pića.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja neophodno je posavetovati se sa svojim lekarom.
Preporučeni dnevni unos do 1g eritritola na 1kg telesne mase. Koristi se na isti način kao i šećer: za zaslađivanje kafe, čaja ili limunade, pravljenje kolača, torti, džemova, kremova, mafina…
100% organski eritritol
Prosečne nutritivne vrednosti na 100g: | |
Energetska vrednost | 0 kcal / 0 kJ |
Proteini | 0 g |
Ukupne masti | 0 g |
od kojih zasićene masti | 0 g |
Ugljeni hidrati | 99,5 g |
od kojih šećeri | 0 g |
polioli | 99,5 g |
So | 0 g |