Kakao

Ne možemo pronaći proizvode koji zadovoljavaju traženo.

Kakao, osnovni sastojak čokolade, je jedan od najcenjenijih i najstarijih prehrambenih proizvoda na svetu. Dobija se iz semenki ploda kakao drveta (Theobroma cacao), koje potiče iz tropskih regiona Južne Amerike. Kakao se koristi u različitim oblicima - kao zrna, prah, ili kakao maslac - i pruža bogat, čokoladni ukus koji je omiljen širom sveta.

Istorija Kakaa
Istorija kakaa datira hiljadama godina unazad, do starih civilizacija Maja i Asteka u Centralnoj i Južnoj Americi. Oni su smatrali kakao svetim darom bogova i koristili su ga u ceremonijalne svrhe, kao i za pravljenje pića koje je često bilo rezervisano za elitu. U Evropu je kakao stigao u 16. veku, zahvaljujući španskim istraživačima, gde je brzo postao popularan.

Prednosti Kakaa
Kakao je bogat antioksidansima, posebno flavonoidima, koji imaju brojne zdravstvene prednosti. Studije su pokazale da redovno konzumiranje kakaa može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, smanjiti upale, poboljšati funkciju mozga i pomoći u regulaciji šećera u krvi. Takođe, kakao sadrži minerale kao što su magnezijum, gvožđe i cink, koji su važni za opšte zdravlje.

Kako Koristiti Kakao
Kakao se može koristiti na mnogo različitih načina. Kakao prah se često dodaje u deserte, kolače, tople napitke, i smoothie-je. Kakao maslac je ključni sastojak čokolade i može se koristiti u kozmetičkim proizvodima zbog svojih hidratantnih svojstava. Kakao zrna se mogu jesti sirova ili prepečena kao zdrav snack. 

Priprema kakao napitka:

U maloj šerpici, pomešajte kakao prah i šećer.
Dodajte 2-3 kašike mleka u suvu smesu i mešajte dok ne dobijete glatku pastu. Ovo će pomoći da se kakao prah bolje rastvori i sprečiće grudvice.
Zagrevajte i postepeno dodajte preostalo mleko, neprestano mešajući.
Zagrejte smesu na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok napitak ne bude vreo, ali ne dozvolite da provri.
Ako želite, dodajte vanilin ekstrakt i dobro promešajte.
Sipajte topli kakao u šolju i po želji dodajte šlag, cimet ili čokoladne mrvice za dekoraciju.

Organski Kakao
Organski kakao je proizvod koji je uzgajan bez upotrebe sintetičkih pesticida i đubriva. Mnogi ljudi preferiraju organski kakao zbog njegovih ekoloških prednosti i često boljeg ukusa. Kada kupujete organski kakao, obratite pažnju na sertifikate koji potvrđuju da je proizvod zaista organski.

Kakao je mnogo više od osnovnog sastojka čokolade. On je bogatstvo ukusa, kulture i zdravstvenih prednosti koje mogu unaprediti vašu ishranu i životni stil.