Top Food Kus kus 250g
Kus kus, 250mg
- EU
- 250g
- plastična kutija
Kus kus poreklom dolazi iz Severne Afrike. Širom sveta je poznat i može se pripremati i sa mesom i sa povrćem. Sjajno ide uz sve vrste začina. Kus Kus se može jesti i kao toplo i kao hladno jelo. Idealan je kao prilog, na primer, preliven ekstra devičanskim maslinovim uljem ili maslacem.
Kus-kus se dobija mlevenjem i oblikovanjem semoline, vrste durum pšenice poreklom iz Afrike. Prvi put je u Evropi počela da se koristi u Francuskoj, u 17. veku. U Maroku, Alžiru i Tunisu kus kus je nacionalno jelo i obavezno se konzumira petkom uveče.
Pored toga što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja i jačaju imunitet. U sebi sadrži vitamine B kompleksa, minerale i proteine.
Preporučuje se osobama sa „lenjim“ crevima, onima koji imaju problema sa nadbubrežnom žlezdom i sa slabim imunim sistemom.
Poznat je kao moćan antioksidans, pomaže u održavanju vitalnosti i bogat je vlaknima koja nam daju osećaj sitosti.
Prelijte kus-kus vrelom vodom ili supom i ostavite oko pet minuta u poklopljenoj posudi da nabubri. Zatim lagano promešajte, da zrnca ne bi ostala slepljena. Začinite po želji i dodajte ukusan prilog ili samostalni obrok je spreman.
Ono što je veoma zanimljivo, kus-kus može se pripremiti i poslužiti i kao desert. U kombinaciji sa sušenim voćem, orašastim plodovima, šećerom, mlekom, medom i začinima poput cimeta ili vanile, predstavlja omiljenu dečiju poslasticu u mnogim zemljama.
Pustite mašti na volju i bez straha ga kombinujte na različite načine jer s ovom namirnicom ne možete da pogrešite!