The Nutrition NAC 600mg 120 kapsula

N-acetil cistein, acetiliran oblik aminokiseline cisteina, 600mg, 120 kapsula

Šifra
122509
Raspoloživost za isporuku: duže nedostupan
  • EU
  • 120
  • kapsule
  • plastična bočica
  • oralno
Cena 1.895,00rsd
(U cenu je uračunat PDV)
Rasprodato
Dostava za: duže nedostupan
Opis

N-acetil cistein (NAC) predstavlja acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dve aminokiseline su funkcionalno tesno povezane, ali je zato NAC stabilniji oblik. Obe učestvuju u detoksikaciji organizma čak i na ćelijskom nivou (intraćelijska detoksikacija) i pomažu funkciju jetre. Glutationa je najjači antioksidant i eliminator razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu a NAC je njegov prekursor. Kao i cistein, on pruža zaštitu od toksičnog dejstva nekih lekova i hemikalija (ugljentetrahloridi, acetaminofeni, citostatici). Time štiti mozak i jetru od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača, kao što su: dim iz cigarete, štetne materije iz zagađenog vazduha, alkohol... N-acetil cistein pomaže organizmu da metaboliše masti i učestvuje u izgradnji muskulature.

Glutation, u čijoj sintezi učestvuje NAC, neophodan je za normalnu i zdravu funkciju imunog sistema. Uzroci opadanja njegovog nivoa su različiti, i potiču od spoljnih, kao što je loša hrana i konzumiranje štetnih materija, do unutrašnjih, kao što je stres, koji obuhvata i redovno bavljenje sportom, kako profesionalno, tako i rekreativno. Fizički napor i premor dovode do pada imuniteta, zbog koga se javljaju nazebi i infekcije respiratornih organa. NAC igra značajnu ulogu u stvaranju belih krvnih zrnaca i njihovoj aktivnosti. Ona su zadužena za imunološki odgovor organizma. Sportski nutricionisti često preporučuju NAC u periodima intenzivnog treniranja i pojačanog stresa pred takmičenja radi sprečavanja slabljenja imuniteta. NAC može da ima sledeća dejstva na organizam:

  • smanjuje rizik od nastanka restiratornih infekcija i nazeba
  • ubrzava oporavak posle prehlada i fizičke aktivnosti
  • olakšava iskašljavanje i redukuje sluz i intenzitet kašlja kod bronhitisa
  • obnavlja nivo glutationa posle intenzivnih napora
  • smanjuje nivo holesterola
  • povećava izgradnju mišićne mase
  • povećava izdržljivost i snagu

NAC naročito blagotvorno deluje na respiratorni trakt, pa se može preporučiti kao dodatak terapijama sinuzitisa, emfizema, upalama uha, hroničnog bronhitisa i hroničnih plućnih bolesti, kao i virusnih infekcija. NAC eliminiše sluz iz respiratornih organa, što je veoma značajno kod bronhitisa, jer se na taj način redukuje kašalj. Pušači, koji najčešće pate od hroničnog bronhitisa, mogu da imaju mnoge koristi od N-acetil cisteina, jer pored smanjenja kašlja i sluzi, smanjuje i koncentraciju bakterija u plućima. Takođe, jedno od bitnih svojstava N-acetil cisteina je i smanjenje nivoa homocisteina, aminokiseline koja može biti krivac za nastanak srčanih oboljenja, moždanog udara, pa čak i kancera.

Upotreba

Konzumirati jednu kapsulu nakon obroka, sa dosta vode.

*Osobe koje pate od čira na želucu, ne treba da koriste suplemente koji sadrže N-acetil cistein!

Uvoznik
Ogistra doo
Napišite vaše iskustvo i unesite ocenu proizvoda
Ocenjujete proizvod:NAC 600mg 120 kapsula
Vaša ocena