Granum Organsko suncokretovo ulje 500ml

Organsko suncokretovo ulje, 500ml

Šifra
105424
Raspoloživost za isporuku: duže nedostupan
  • 500ml
  • ulje - mast za pripremu hrane
  • staklena boca
  • organsko
  • suncokret
Cena 385 rsd
(U cenu je uračunat PDV)
Rasprodato
Dostava za: duže nedostupan
Only 0 left
Opis
Zejtin je hladno ceđeno, nerafinisano ulje dobijeno mehaničkim ceđenjem oljuštenih sirovih semenki organskog suncokreta. Bogat je karotenoidima, vitaminima E, A i D, kao i masnim kiselinama omega 6 i 9. Uvršten je među 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, a takođe nosi etiketu superhrane. Od vitamina, nekako se najviše ističe vitamin E, ali tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karotin, D6, a od minerala sadrži: magnezijum, bakar, cink, selen, mangan, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, gvožđe. Proteina ima nešto više od 20 odsto, pri čemu su to uglavnom esencijalne aminokiseline neophodne našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvede. Polovinu masnoća čine polinezasićene masne kiseline, najviše linolna (prethodnica omega 6 masnih kiselina koje utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi). Ove polinezasićene masne kiseline organizam ne može da sintetiše, zato su nam i one esencijalne. Tu je i oleinska, omega 9 mononezasićena kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja. Takođe su prisutni fitoseroli i oni utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Prehrambena vlakna su još jedan važan element. Čuveni antioksidansi iz suncokreta su vitamin E i selen.
 
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa i ukusa karakterističnog za sirovinu  i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
 
Organska hrana se proizvodi od sirovina koje su gajene bez hemijskih preparata i veštačkog đubriva na površinama gde nema zagađivača vazduha.
 
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena.Tako dobijeno ulje  potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.
Upotreba

Suncokretovo ulje nalazi široku primenu u kulinarstvu. Koristi se za prženje i kuvanje, za salate, kao i za detoksikaciju usta putem mućkanja.

Sadržaj
Nutritivna vrednost u 100g proizvoda:
Energetska vrednost (kJ/kcal)  3742/895
Masti (g) 99.34
           od kojih zasićene masne kiseline (g) 11.72
Ugljeni hidrati < 0.1
          od kojih šećeri < 0.1
Proteini < 0.1
So < 0.1
Napišite vaše iskustvo i unesite ocenu proizvoda
Ocenjujete proizvod:Organsko suncokretovo ulje 500ml
Vaša ocena