Nutriversum PWO Dark Limitless borovnica 380g

Pretrenažna megadozna formula, ukus borovnica, 380g

Šifra
125435
Raspoloživost za isporuku: 3-5 radnih dana
Dostava se vrši na teritoriji Srbije, po ceni od 349 rsd po kupovini, kliknite za više informacija
  • EU
  • 380g
  • prah
  • plastična kutija
  • odrasli
  • bez laktoze, vegansko
  • za sportiste
Cena 2.775,00rsd
(U cenu je uračunat PDV)
+
Dostava za: 3-5 radnih dana
Opis

PWO su pretrenažne formule složene strukture sa visokim sadržajem kofeina za ekstra fokus i motivaciju. Prvenstveno su namenjene aktivnim sportistima, ali i rekreativcima koji žele da unaprede svoje sposobnosti.

PWO Limitless Dark ima sve sastojke predviđene za pretrenažne formule, ali u megadozama. Predviđen dnevni unos sadrži:

  • 6000 mg L-citrulin-malata
  • 4000 mg L-arginin-alfa-ketoglutarata (AAKG kompleks)
  • 5500mg beta-alanina
  • 19,5 mg ekstrakta guarane,
  • 358 mg kofeina po dozi
  • 250 mg ekstrakta zelenog čaja
  • 250 mg niacina (niacin doprinosi zdravom energetskom metabolizmu)
  • minimalno šećera, bez aspartama

U aktivne komponente PWO Limitless Dark formule spadaju: L-citrulin DL-malat, L-arginin-alfa-ketoglutarat (AAKG), beta alanin, kofein iz raznih izvora, tirozin, gorka narandža itd.

L-arginin-alfa-ketoglutarat (AAKG) je so aminokiseline L-arginina sa alfa-ketoglutarnom kiselinom. Arginin se smatra polu-esencijalnom ili uslovno esencijalnom aminokiselinom – nije obavezno njeno unošenje putem hrane. Fiziološki aktivan arginin (L-arginin) učestvuje u sintezi proteina. On je rekursor za sintezu azot-oksida (NO), gde nastaje amino kiselina citrulin, kao njegov koprodukt. U zavisnosti od mesta u organizmu gde se oslobađa, ima nekoliko funkcije:

  • stimulacije pituitarne žlezde
  • vazodilatacije
  • neurotransmisije
  • imunomodulacije
  • detoksikacije od amonijaka i izbacivanje viška azota iz organizma
  • kao prekursor za sintezu ornitina


Alfa-ketoglutarna kiselina (AKG ili α-KG) je prekursor glutaminske kiseline i učestvuje u procesu transaminacije glutaminske aminokiseline. Ima vezu sa sintezom prolina, arginina i poliamina. Bitnu ulogu ima u ravnoteži azota (azotni bilans). Često se koristi smeša L-arginina i alfa-ketoglutarne kiseline u dodacima ishrane namenjenim sportistima, radi povećanja sportskih performansi. Prema istraživanjima, smeša L-arginina i alfa-ketoglutarne kiseline može da:

utiče na povećanje protoka krvi u mišićima
povećava sintezu proteina i redukuje katabolizam
omogući bolje prilagođavanje na uslove u toku napornih treninga sa opterećenjima
poboljša status aminokiselina nakon trauma i hiruških intervencija

Beta-alanin je neesencijalna aminokiselina koja se ne učestvuje u sintezi proteina. Nastaje u organizmu u okviru metabolizma karnozina. Pojedina istraživanja pokazuju da veći unos beta-alanina može da utiče na povećanu sintezu karnozina i poboljšanje fizičkih sposobnosti. Prema nekim ispitivanjima, dnevnom suplementacijom beta-alaninom u iznosu od 4-6,4 g/dan došlo do povećanja koncentracije karnozina za 59% nakon 4 nedelje i za 80% nakon 10 nedelja.


Prema istrazivanjima, beta-alanin:

  • odlaže umaranje mišića
  • povećava aerobne i anaerobne izdržljivosti
  • povećava mišićnu masu i mišićnu snage

L-citrulin je neesencijalna i neproteinska alfa-aminokiselina koja se može naći u sastavu svih sisara, (tako i čoveka), u biljkama i u malim količinima u skoro svim živim organizmima. Lubenica je jedan od najbogatijih izvora L-citrulina, a u većim količinama ima ga i u krastavcima, bundevi, dinjama...

L-citrulin DL-malat predstavlja so aminokiseline L-citrulina i racemske smeše DL-jabučne kiseline koji se nalaze u odnosu 1:1. Neki naučnici tvrde da suplementacija citrulin-malatom pomaže u procesu oporavka od intenzivnih fizičkih napora i da utiče na poboljšanje sportskih performansi.

Kofein predstavlja ksantinski alkaloid (1,3,7-trimetilksantin) i može se naći u većoj količini u zrnu kafe, listovima crnog i zelenog čaja, plodu gvarane, kakao zrnu... Ima dejstvo stimulatora centralnog nervnog sistema, povećava budnost i koncentraciju smanjuje umor, ubrzava rad srca, povećava krvni pritisak i smanjuje apetit. Razlog upotrebe preparata na bazi kofeina u ishrani sportista je njegova potencijalna osobina da utiče na povećanje mentalne snage i dostizanje mehaničke granice stimulisanjem aerobnih i anaerobnih energetskih sistema.

Prekomerna upotreba kofeina može izazvati nesanicu, lupanje srca, povišen krvni pritisak i pojačanu diurezu, a takođe i interakcije između kofeina i nekih lekova (za smirenje, MAO inhibitori, neki antibiotici i antihipertenzivi).
Unos kofeina u preporučenoj dnevnoj dozi PWO je 200 mg.

L-tirozin je neesencijalna aminokiselina koja učestvuje u izgradnji telesnih proteina. U većini slučajeva, u organizmu se sintetišu dovoljne količine L-tirozina, uglavnom iz aminokiseline fenilalanina uz pomoć vitamina B6 i folne kiseline. Tirozin se u većim količinama nalazi u namirnicama poput mesa, mleka i mlečnih proizvoda, u ovsu, jezgrastom voću, ribi... Prema nekim istraživanjima, L-tirozin pokazuje povoljnu antidepresivnu aktivnost, pozitivno utiče na određene aspekte stresnih situacija.

Zeleni čaj u sebi ima veći broj polifenolnih jedinjenja, pre svega katehine, od kojih je najviše zastupljen epigalokatehin galat (EGCG), manje količine kofeina, teobromina i teofilina, kao i fenolnih kiselina, tanine i etarsko ulje. Potencijalni benefiti upotrebe zelenog čaja se pripisuju katehinima, koji se smatraju antioksidansima, a EGCG spada u najjače antioksidanse od svih katehina prisutnih u zelenom čaju.

Neka istraživanja pokazuju da katehini zelenog čaja takođe mogu da imaju antikancerogeno, antiinflamatorno, antiaterogeno, antiaterosklerotično, termogeno i antimikrobno dejstvo. Određena ispitivanja su ukazala na termogeni efekat katehina zelenog čaja pri kontroli telesne mase. Isto tako, katehine karakteriše zaštitno dejstvo na kosti, zube, kožu, pa čak i kod osoba sa dijabetesom.

Gorka narandža (Citrus aurantium) je biljka iz koje se dobijamo sinefrin i nekoliko drugih biogenih amina kao i raznih bioaktivnih jedinjenja. Gorka narandža i njeni produkti komercijalno su dostupni u biljnim suplementima za gubitak telesne mase. Aktivni sastojci gorke narandže u ovim suplementima su p-oktopamin i sinefrin alkaloidi. Sa zabranom upotrebe efedre u SAD 2004. godine, upotreba gorke narandže u dijetetskim suplementima je značajno porasla zbog njihovog sličnog delovanja.

Niacin doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, normalnoj funkciji nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji, održavanju normalnih sluznica, održavanju zdrave kože, smanjenju iscrpljenosti i umora.

Upotreba

Jednu porciju (9,5 g) suplementa pomešati sa 250 ml hladne vode i konzumirati 30 minuta pre početka aktivnosti.

Zbog visokog sadržaja kofeina, preporučena doza se može prepoloviti. Nije namenjeno deci, trudnicama i dojiljama. L-tirozin izaziva kontraindikacije kod osoba koje uzimaju neselektivne inhibitore monoaminoksidaze (MAO). Trudnice i dojilje trebalo bi da izbegavaju i suplementaciju L-tirozinom.

Uvoznik
Lama doo
Napišite vaše iskustvo i unesite ocenu proizvoda
Ocenjujete proizvod:PWO Dark Limitless borovnica 380g
Vaša ocena