Maxler Whey Protein jagoda 1kg
Preparat sa 73% proteinom surutke, ukus jagoda, 1kg
- EU
- 1kg
- instant prah / granulat
- zip kesa
- niska kalorijska vrednost
- za sportiste
- protein surutke
Proteini mleka su jedna od najvažnijih komponenti mleka sa strane nutritivnog aspekta. Proteine mleka čine dve velike grupe: kazeini i proteini surutke. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina u kravljem mleku, a preostalih oko 20% su proteini surutke. Dobijaju se kao sporedni produkti tokom procesa proizvodnje sira. Osim proteina, neobrađena surutka sadrži i masti, laktozu i još neke supstance. Sirova surutka se dalje obrađuje da bi se dobio koncentrat, izolat ili hidrolizat surutke bogat proteinima.
Primarna razlika među ovim oblicima jeste tehnološki metod obrade i stepen čistoće prema sadržaju masti, laktoze i masnih kiselina. Za razliku od proteina iz drugih izvora, poput jaja, soje, kazeina (tzv. sporoapsorbujući proteini), proteini surutke se brzo vare i apsorbuju. Takođe, pri mešanju sa drugom hranom imaju dobre karakteristike i spadaju u visokokvalitetne i vrlo cenjene proteine. Proteini surutke se sastoje od biološki visokovrednih proteina i proteina koji imaju različite frakcije. Karakteriše ih visok sadržaj esencijalnih i neensencijalnih aminokiselina. Izolati proteina surutke sadrže minimalne količine masti i laktoze.
Nakon intenzivnih treninga mišićima je potreban unos hranljivih sastojaka za brz rast i oporavak. Izolati predstavljaju visoko rafinisan izvor proteina, maksimalno prečišćen od masti, šećera i ugljenih hidrata, te ih zato to čini brzo dostupnim izvorom proteina i idealnim rešenjem za brz i lak unos nutrijenata. Izolat proteina surutke predstavlja idealan izvor proteina i za osobe netolerantne na laktozu, a zbog svog veoma niskog sadržaja ugljenih hidrata i masti, sjajan je dodatak dijetama za mršavljenje i postizanje čiste mišićne mase.
Proteini surutke mogu delovati antimikrobno i imunomodulatomo, a mogu imati i antioksidativni efekat.
Proteini surutke se lako vare i bezbedni su za upotrebu, ali se ne preporučuju osobama preosetljivim na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Kod preosetljivih osoba mogu se javiti čak i ozbiljni simptomi alergijske reakcije. Ukoliko se koriste nepravilno i u neprilagođeno velikim dozama i predugom vremenskom periodu, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru.
Interakcije sa lekovima, dijetetskim suplementima, biljkama ili hranom, nisu zabeležene.
Prosečne nutritivne vrednosti na 100g: | |
Energetska vrednost | 364 kcal / 1542 kJ |
Masti | 3,2 g |
od kojih zasićene | 1,5 g |
Ugljeni hidrati | 12,5 g |
od kojih šećeri | 5,8 g |
Proteini | 70 g |