Maxler 100% Isolate protein čokolada 450g
Izolat proteina surutke, ukus čokolada, 450g
- EU
- 450g
- instant prah / granulat
- plastična kutija
- za sportiste
- protein surutke
Maxler 100% Isolate predstavlja izvor proteina visokog kvaliteta sa niskim sadržajem masti i šećera. U sebi sadrži velike koncentracije aminokiselina uključujući i BCAA, L-leucin, L-izoleucin, L-valin - aminokiseline razgranatog lanca. Karakteriše ga laka i brza apsorpcija. Mleko od kojeg se dobija je poreklom od krava koje se slobodno kreću i pasu, što čini ovaj proizvod zdravim sa prirodnim ukusom.
Proteini mleka su jedna od najvažnijih komponenti mleka sa strane nutritivnog aspekta. Proteine mleka čine dve velike grupe: kazeini i proteini surutke. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina u kravljem mleku, a preostalih oko 20% su proteini surutke. Dobijaju se kao sporedni produkti tokom procesa proizvodnje sira. Osim proteina, neobrađena surutka sadrži i masti, laktozu i još neke supstance. Sirova surutka se dalje obrađuje da bi se dobio koncentrat, izolat ili hidrolizat surutke bogat proteinima.
Primarna razlika među ovim oblicima jeste tehnološki metod obrade i stepen čistoće prema sadržaju masti, laktoze i masnih kiselina. Za razliku od proteina iz drugih izvora, poput jaja, soje, kazeina (tzv. sporoapsorbujući proteini), proteini surutke se brzo vare i apsorbuju. Takođe, pri mešanju sa drugom hranom imaju dobre karakteristike i spadaju u visokokvalitetne i vrlo cenjene proteine. Proteini surutke se sastoje od biološki visokovrednih proteina i proteina koji imaju različite frakcije. Karakteriše ih visok sadržaj esencijalnih i neensencijalnih aminokiselina. Izolati proteina surutke sadrže minimalne količine masti i laktoze.
Nakon intenzivnih treninga mišićima je potreban unos hranljivih sastojaka za brz rast i oporavak. Izolati predstavljaju visoko rafinisan izvor proteina, maksimalno prečišćen od masti, šećera i ugljenih hidrata, te ih zato to čini brzo dostupnim izvorom proteina i idealnim rešenjem za brz i lak unos nutrijenata. Izolat proteina surutke predstavlja idealan izvor proteina i za osobe netolerantne na laktozu, a zbog svog veoma niskog sadržaja ugljenih hidrata i masti, sjajan je dodatak dijetama za mršavljenje i postizanje čiste mišićne mase.
Proteini surutke mogu delovati antimikrobno i imunomodulatomo, a mogu imati i antioksidativni efekat.
Proteini surutke se lako vare i bezbedni su za upotrebu, ali se ne preporučuju osobama preosetljivim na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Kod preosetljivih osoba mogu se javiti čak i ozbiljni simptomi alergijske reakcije. Ukoliko se koriste nepravilno i u neprilagođeno velikim dozama i predugom vremenskom periodu, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru.
Interakcije sa lekovima, dijetetskim suplementima, biljkama ili hranom, nisu zabeležene. Doziranje je različito. Sportisti koriste proteine surutke kao proteinske dodatke i uzimaju 10-25 g dnevno, a u odredenim slučajevima i veće doze. Preporuka Naučnog komiteta za hranu EU za dnevni unos proteina za sportiste je 1,4 g/kg telesne mase (ako je biološka vrednost proteina min. 70).
Pomešati u šejkeru sadržaj 2 dozne merice (30g) sa 250 ml vode ili napitka po želji.
Prosečne nutritivne vrednosti na 100g: | |
Energetska vrednost |
368 kcal / 1540 kJ
|
Masti | 1,6 g |
od kojih zasićene | 1,1 g |
Ugljeni hidrati | 2,3 g |
od kojih šećeri | 1,3 g |
Vlakna | 2,1 g |
Proteini | 87 g |
So | 0,4 g |