PlanetBIO Kakao drobljeno zrno

100% kakao zrna (Theobroma cacao), criollo sorta - 300g
Šifra
102585
Raspoloživost za isporuku: delistiran
  • EU
Cena 1.395,00rsd
(U cenu je uračunat PDV)
Rasprodato
Dostava za: delistiran
Opis
heobroma cacao, kakao drvo je malo, zimzeleno drvo koje potiče iz tropskih regija Centralne i Južne Amerike. Drvo je samo po sebi zanimljivo, sa svojim sjajnim zelenim listovima koja su crvenkasta dok su mlada i sa svojim predivnim belim cvetovima. Ipak, kakao je širom sveta poznat po svojim semenkama, kakao zrnima.  Veoma su ih cenili još Maje i Asteci, koji su ih koristili kao novčanice, ali i za spravljanje hranljivih i dosta gorkih napitaka. Tokom godine, na drvetu se razviju i sazre 30 cm duge kakao mahune i svaka sadrži između 20 i 60 kakao zrna, oko kojih je sveža bela pulpa. Pulpa se cedi kako bi se od nje dobio osvežavajući sok, dok se kakao zrna fermentišu kako bi izgubili malo od svoje gorčine. Kada pomislimo na kakao zrna prva asocijacija nam je naravno čokolada, ali zapravo je to samo po sebi veoma hranljiva super hrana.   
 
Kakao zrna su bogata mastima, koja čine skoro polovinu njihove ukupne mase. Takođe predstavljaju i dobar izvor dijetalnih vlakana (11,2% ukupne mase) i proteina (13,5% ukupne mase), koji doprinose rastu i održavanju mišićne mase i zdravih kostiju. PlanetBIO kakao zrna sadrže minerale, kao npr. cink i magnezijum. Cink je značajan za normalno funkcionisanje imunog sistema, zaštitu ćelija od oksidativnog stresa, normalnu sintezu proteina i održavanje zdravih kostiju, kose, kože i noktiju. On takođe igra bitnu ulogu u procesu deobe ćelija, normalnom kognitivnom funkcionisanju, plodnosti i metabolizmu ugljenih hidrata, vitamina A i masnih kiselina. Magnezijum pomaže kod smanjenja umora i isrcrpljenosti i kod održavanja zdravih kostiju i zuba. Osim toga, ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže elektrolita, normalnim mišićnim funkcijama, normalnom funkcionisanju nervnog sistema, metabolizmu ćelija i normalnim psihološkim funkcijama.  
 
PlanetBIO cela i drobljena kakao zrna su potpuno prirodni i neprerađeni produkt koji ispunjava evropske standard organske proizvodnje. Nakon berbe kakao zrna se odvajaju od pulpe i ostavljaju da fermentišu gubeći tako delimično svoju primarnu gorčinu. Nakon fermentacije zrna se peru, čiste i suše. Nasuprot većini kakao proizvoda koji se mogu naći na tržištu, PlanetBIO kako zrna nisu pečena. Zbog te činjenice ona sadrže više hranljivih sastojaka koji se inače uništavaju prilikom pečenja. 
 
PlanetBIO celo i drobljeno kakao zrno, kao i kakao prah su od kakao zrna sorte criollo, koja je najređa i najskuplja vrsta kakaa na tržištu i čini svega par procenata svetskog kakao uzgoja. Njegova aroma je bogata, složena i dugotrajna. Criollo se naročito teško gaji, jer je ova sorta osetljiva na mnoštvo faktora, a i daje malo prinosa po drvetu. To je razlog zašto je criollo kakao tako vrednovan i cenjen. 
 
PlanetBIO cela i drobljena kako zrna imaju gorak čokoladni ukus. Ona se ne obrađuju i zadržavaju svoju prirodnu aromu, tako da nemojte očekivati da budu slatki kao konvencionalna čokolada. Mogu se mešati sa slatkim voćem (banane, smokve, jabuka, itd.), sušenim voćem (suvo grožđe, urme, dud, itd.), orašastim plodovima (bademi, indijski orah, lešnici, itd.) ili se koriste u frapeima, pahuljicama, kašama, jogurtu, kolačima i sirovim dezertima. Oni se koriste i kao dekoracija na tortama, kolačima, voćnim salatama i raznim drugim jelima. 
 
PlanetBIO kakao zrna se mogu samleti u prah i od njega praviti čokolada, čokoladni napici i dezerti. 
 
Kakao sadrži prirodne stimulanse, prvobitno teobromin i kofein. Stimulansi stimulišu nervni sistem i mogu povećati energiju kada se koriste umereno. Preporučujemo upoterbu kakaa u umerenim količinama i svakako ne u večernjim satima, jer može izazvati probleme sa snom ukoliko se koriste pre spavanja.  
 
Da li ste znali da…
 
... postoje tri vrste kakaa koje se koriste u industriji čokolade. To su criollo, forastero i trinitario. Ovaj poslednji je hybrid prva dva. Među njima, crillo je najređi, ali nije uvek tako bilo – pre dve stotine godina, criollo je bilo dominantno kakao zrno. Razlog za opštu oskudicu criollo kakaa danas je njihova neotpornost na bolesti, zbog čega robustnija vrsta forastero danas dominira svetskim tržištem kakaa. 
 
... kakao drvo najbolje uspeva u hladu visokog drveća. Plantaže kakaa se zato retko sastoje samo od jedne vrste, i kao takve promovišu biodiverzitet.
 
... kakao potiče iz Južne Amerike ali više od 70% svetske proizvodnje kakaa je iz Afrike. PlanetBIO kakao proizvodi dolaze iz Perua, kakao postojbine.
 
x-x
Upotreba
Kakao zrna imaju blago gorak ukus, ali čine savršenu kombinaciju sa svežim ili suvim voćem, orasima ili semenkama, žitaricama, jogurtom, frapeima ili poslasticama.

Uvoznik
Biofit doo
Napišite vaše iskustvo i unesite ocenu proizvoda
Ocenjujete proizvod:Kakao drobljeno zrno
Vaša ocena