Sosa Ingredients Agar-agar u prahu 500g
Sredstvo za želiranje i učvršćivanje, 500g
- EU
- 500g
- prah
- plastična kutija
Čist Agar-agar (E406) u prahu namenjen za pripremu hrane.
Agar-agar je želatinasta smesa (polisaharid) koji se dobija od nekoliko vrsta crvenih algi. Agar-agar je stabilizator koji se koristi za održavanje viskoziteta i konzistencije namirnica uz sačuvan ukus i aromu. Nema ni ukus, ni boju, a ni miris i koristi se u prehrambenoj industriji za proizvodnju želantiranih namirnica, može se koristiti za kremove i kao zamena za jaja. Za razliku od želatina, Agar-agar mogu koristiti i vegetarijanci, vegani ili oni koji su na posebnoj dijeti, jer se dobija od algi.
Agar-agar mnogo brže učvršćuje od želatina. Gotov je onog trenutka kada se smesa ohladi i 10 puta je jači od želatina. Nije potrebno da se stavlja u frižider, jer učvršćuje čak i na sobnoj temperaturi, a ostaje nepromenjen iako se temperatura poveća. To daje prednost pri serviranju toplih jela. Topi se na temperaturi od 80 stepeni.
Rastvara se u hladnoj ili vrućoj vodi i to traje nekoliko minuta. Količinski odnos vode i Agar-agar treba da bude naznačeno na pakovanju. Ako nije pomenuto, koristi se 0,9g na 100ml vode. Ostavlja se da proključa, gde nakon toga treba da se krčka 5 minuta ako je u prahu ili 10-15 minuta, ako je u obliku pahuljica.